Nieuwsbericht

Leenregeling aanvalsdetectie stopt

EpilepsieNL zet zich al jarenlang in om aanvalsdetectie voor mensen met epilepsie mogelijk te maken. Ze doen dit o.a. door het financieren van onderzoek. Ook hebben ze de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in betrouwbare informatie op hun website over aanvalsdetectie en het geven van 1-op-1 informatie en advies aan de telefoon.

In 2023 is mede door hun inzet de module aanvalsdetectie in de NVN-zorgrichtlijnen voor epilepsie herzien en aangescherpt. Hierdoor konden ze eind 2023 het dossier voor de vergoeding van aanschaf voor nachtelijke aanvalsdetectie bij Zorginstituut Nederland (ZiN) indienen.

Stoppen leenregeling
EpilepsieNL maakte het tot 29 februari 2024 mogelijk om bij geselecteerde leveranciers een apparaat 3 maanden uit te proberen via de ‘Leenregeling aanvalsdetectie-apparatuur’. De kosten voor de leenperiode werden betaald door EpilepsieNL. Dit werd helaas te duur en de privacy kon niet gegarandeerd worden. Inmiddels hebben twee leveranciers van aanvalsdetectie apparatuur een eigen regeling gemaakt voor het uitproberen van apparatuur. U kunt met hen contact opnemen voor meer informatie over hun producten en het uitproberen ervan.

Het gaat om:

Hoewel EpilepsieNL dus stopt met de leenregeling blijven ze zich inzetten om aanvalsdetectie onder de aandacht te brengen en te houden.

  • De informatie over aanvalsdetectie blijft beschikbaar via de website. Op de website worden de mogelijkheden bij de leveranciers vermeldt.
  • Ook kunnen mensen met vragen nog steeds terecht bij De Epilepsielijn of bij de helpdesk op woensdagochtend: 06 53 359 180.
  • Daarnaast blijven ze investeren in onderzoek naar aanvalsdetectie en volgen ze het dossier
    ‘vergoeding via de zorgverzekeraars’ bij ZiN.