Nieuwsbericht

KANS-project: Aanvalsdetectie, wat is de waarde?

Het KANS-project (‘kosteneffectieve toepassing van aanvalsdetectiehulpmiddelen voor risicovolle, nachtelijke epileptische seizures’) is een door ZonMw gefinancierd onderzoek (projectnummer 10310012210006) waarbij de Universiteit Maastricht en Kempenhaeghe gaan kijken naar het effect van de inzet van aanvalsdetectiehulpmiddelen in de zorg. Tijdens dit onderzoek zal standaardzorg worden vergeleken met zorg waarbij een NightWatch of Epi-Care Free wordt ingezet. We kijken hierbij naar het aantal gedetecteerde aanvallen met en zonder hulpmiddel, maar ook naar de kosteneffectiviteit en het aantal complicaties dat ontstaat na een aanval. Daarnaast onderzoeken we het effect op kwaliteit van leven en de gebruikerservaring bij zowel cliënten als zorgmedewerkers. Inclusie voor de klinische studie is opgestart in februari 2025 en zal ongeveer 2 jaar lopen.

Startdatum studie: februari 2024

Fase studie: Net gestart, includerend

Naam hoofdonderzoeker: Prof. Dr. Marian Majoie, Neuroloog, Kempenhaeghe en MUMC+ majoiem@kempenhaeghe.nl

Naam contactpersoon: Eefke Lemmen, Promovendus, Kempenhaeghe en Maastricht University,  eefke.lemmen@maastrichtuniversity.nl

Website studie: https://www.maastrichtuniversity.nl/kans-project

Oproep: Voor dit onderzoek zijn we nog op zoek naar zorginstellingen die met ons willen samenwerken. Hierbij zoeken we zorginstellingen waar cliënten wonen met epilepsie, die nu nog geen gebruik maken van aanvalsdetectiehulpmiddelen (audio- of videomonitoring wordt niet gezien als aanvalsdetectie). Voor meer informatie over deelname aan het project kunt u mailen naar Eefke Lemmen.