Nieuwsbericht

EpiUltra-Study

Een Ultrahoge veldsterkte MRI (7 + 9.4 Tesla) ter voorbereiding op epilepsiechirurgie bij patiënten die 3T MRI-negatief zijn.

Ongeveer 30% van de patiënten met een focale epilepsie zijn niet of onvoldoende te behandelen met medicatie. Een deel van deze patiënten is door middel van epilepsiechirurgie behandelbaar.

Een belangrijke predictor van een goede aanvals-uitkomst na epilepsiechirurgie is de aanwezigheid van een laesie. Bij ongeveer 25% van de volwassen patiënten en 33% van de kinderen wordt met de huidige state-of-art 3T-MRI scan geen laesie gevonden (= “MRI-negatief”).

Betere beeldvorming leidt tot het aantonen van meer, voornamelijk kleine laesies in de hersenen, en betere demarcatie van bekende laesies. Naast toegesneden epilepsie protocollen en aangepaste sequenties evenals op epilepsie getrainde neuroradiologen blijkt ook een hogere veldsterkte van de MRI tot hogere detectie te kunnen leiden.

Doel: het detecteren van structurele en functionele afwijkingen in de hersenen bij patiënten met chronische/medicatie-resistente epilepsie. Deze bevindingen zullen worden gebruikt in de work-up voor epilepsiechirurgie. 

Duur: januari 2021 – tot januari 2025.

Financiering: subsidie van EpilepsieNL

Affiliaties: Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe Maastricht UMC+, onderzoeksschool MHeNS, Scannexus.

Contactpersoon: Rick van Lanen 
E-mail: rick.van.lanen@mumc.nl

Contactpersoon: Dr. O.E.M.G. Schijns | Afdeling Neurochirurgie, MUMC+ 
E-mail: o.schijns@mumc.nl

Contactpersoon: Dr. A. Colon | Afdeling klinische Neurofysiologie, Kempenhaeghe
E-mail: colona@kempenhaeghe.nl