Nieuwsbericht

CONTACT-Study

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]

Effecten van radiofrequente thermoCOagulatie op hersenNeTwerkACTiviteit bij epilepsiepatiënten (CONTACT-studie).

Epilepsiechirurgie heeft tot doel patiënten, bij wie epileptische aanvallen niet met medicatie behandelbaar zijn, te genezen. In dit onderzoek bestuderen we of een lokale micro-chirurgische behandeling, namelijk radiofrequente thermocoagulatie, van de epilepsie-bron ook effecten heeft op hersenactiviteit elders in het brein. We willen onderzoeken of er een verband is tussen veranderingen van hersenactiviteit in het epilepsie-netwerk en de klinische uitkomst van deze behandeling. Met deze inzichten zal deze patiëntengroep gerichter behandeld en voorgelicht kunnen worden.

Waarom?

Behandelaars kunnen op dit moment lastig bepalen waar in de hersenen zij het beste de radiofrequente thermocoagulatie kunnen toedienen en welke gevolgen het toedienen van stroompulsen heeft. Verder willen we kijken naar hoe het uitschakelen van delen van het epilepsienetwerk, de rest van het epilepsienetwerk beïnvloedt. Ook gaan we onderzoeken wat de veranderingen in het netwerk voor invloed hebben op (de epilepsie van) de patiënt.

Doel?

Uiteindelijk kan dit onderzoek behandelaars helpen te bepalen welk hersendeel bij een persoon met focale aanvallen ze het beste kunnen uitschakelen.

Duur: Het onderzoek zal lopen van januari 2023 tot december 2026 Financiering: subsidie van EpilepsieNL

Affiliaties: Academisch Centrum voor epileptologie Kempenhaeghe, Maastricht UMC+, onderzoeksschool MHeNS, TU Eindhoven, TU Delft, Cleveland Clinic Epilepsy Center

Contactpersoon: Dr. S. Tousseyn

E-mail: TousseynS@kempenhaeghe.nl

[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]